top of page

İç Kapı

"Dış Kapının" saldırganlar tarafından geçilmesi durumunda ,savunmayı bu noktada devam ettirmek için yapılmış bir geçit.Tabi bu geçit çeşitli ortaçağ savunma donanımları ve taktikleri ile donatılmış.Ortaçağda kale surları,kapılar,geçitler gibi mimari yapıların en önemli işlevi ,etkili bir savunma sağlamaktı.



Geçiş kapısı ile alakalı kendi amatör görüş ve gözlemlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Kapıdaki geçiş bölgesi oldukça dar ve tonozlu bir şekilde yapılmış. Bu şekilde yapılmasındaki amaç savunmayı kolaylaştırmak ve kapıyı yapısal olarak güçlü tutarak, kolayca yıkılmasını önlemek.

Kapıda dikkatimi çeken başka bir özellikse ,üst kısmındaki çift sıra taş kemer. Kapının alt kısmındaki taş kemer sonradan eklenmiş gibi duruyor. Savunma açısından, alçak tavanlı bir geçiş kapısı, yüksek tavanlı bir geçiş kapısına göre daha avantajlı olacağı için ,sonradan bir kemer daha eklenerek tavan alçaltılmış olabilir.840-860 yılları arasında kuzeyden gelen akınlar nedeni ile Karadeniz kıyılarına yeni savunma yapıları eklendiği bilinmektedir. Amasralı Aziz George'unun hayatının anlatıldığı eserde, Amastris şehrinin de bu akınlara mağruz kaldığı anlatılmaktadır. Bu bilgilerde göz önünde bulundurulduğunda ,savunmanın yetersiz kaldığı için güncelleme yapılmış olabileceği ihtimali kuvvetli görünmektedir.



Yapıya dikkatlice bakarsanız, kuşatma dönemlerinde ,geçişi tahkimatla doldurduktan sonra, koç başı ve benzeri kuşatma aletlerine karşı, mukavemeti artırmak için takılan destek payanlarının takıldığı oymaları görebilirsiniz. Bu detayların günümüze kadar ulaşmış olması çok güzel.


bottom of page