top of page

Dış Kapı




Dış kapı ,Amasra Kalesinin ana giriş kapısıdır. "İç Kapı" ile beraber bir bütünlük oluşturan bu kısım ,tamamen surlar ile kapalı ,bir hisar görünümündedir. Ayrıca bu kısımda 2. bir kat olduğuna işaret eden ,taban döşemelerinin üstüne oturması içini destek maksadı ile yapılan ,kaya payandaları görebilirsiniz.Buda kısımın çok katlı bir yapı olduğunu göstermektedir.

Bu kaya payandalarından birtanesinin üzerinde Kartal yada Ördek olduğu tahmin edilen bir kabartma bulunmaktadır. "Tomas Kuyusu'da" bu bölümde bulunmaktadır.


Öncelikle en çok dikkatimi çeken kapı üzerinde bulunan balkona benzeyen yapı.Tabiki balkon değil, kapıdaki savunma sisteminin bir parçası olan tepe mazgalı (Mâchicoulis). Amacı kapıyı yıkıp içeri girmeye çalışan saldırganların üzerine bu boşluklardan kızgın yağ,sıcak veya büyük kütleli taşlar atarak etkisiz hale getirmek. Tepe mazgallarının bir örneğini "Genova Şatosu"nun olduğu kısımda da görmeniz mümkün.


Kapıyı oluşturan çerçevenin alt kısmında "CEASAR" yazısı bulunmaktadır. Sezar Roma İmparatorları tarafından bir ünvan olarak kullanılıyordu. Yazıtın buraya başka bir yapıdan devşirme olarak mı, kasten mi konulduğu bilinmemektedir. Orta çağda ,imparatorlukların yeni alanlar elde etmesi sonrası bu tarz kitabe, heykel gibi kültürel değeri olan objeleri, bir güç gösterisi olarak ayaklar altında konulması veya heykelleri ters veya yan yatık bir şekilde kullanımı bir gelenek halinde idi. Buradaki uygulama hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Sadece amatör bir tahmin ve gözlem..


Kapının sağ tarafında ise mitolojide en duyulmuş karakterlerden biri olan "Medusa" kabartması bulunmaktadır.

Comments


bottom of page