Sorgagir kalesi ile Zindan Kalesi arasında bulunmaktadır. Kapı Boztepe adası ile Amasra ana karası arasındaki tek geçiş noktası olması nedeni ile, bir çok savunma sistemi barındırmaktadır.
Okçu slotları (Arrow Loops),
Tahkimat destekleri,
Yukarı aşağı kayar şekilde çalışan bir demir kapı (Porticullis),
2 adet yanmaya ve darbeye karşı güçlendirilmiş ana kapıdan oluşmaktadır. Bu sistemlere ek olarak kapı içerisinden yukarıda bulunan gözetleme balkonuna ulaşmak için, dahili bir merdiveni bulunmaktadır. Amatör olarak yaptığım bazı tespitleri buradan tarih sevenler için aktarmaya çalışacağım.
1-Okçu Slotları (Aroow Loops)
Okçu slotları ,kapının savunmasında görevli okçunun ok atabilmesi için oluşturulmuş dar bir açıklıktır. İçerideki okçunun savunmasını artırmak ve atışını kolaylaştırmak için dikey olarak yapılırlar. Arkasındaki iç duvarlar genellikle eğik bir açıyla kesilir, böylece okçunun geniş bir görüş alanı ve atış alanı olur. Bu açıklık, okçuya, ok atışlarının yüksekliğini ve yönünü değiştirme konusunda büyük serbestlik sağlarken ,saldırganların okçuya zarar vermesini zorlaştırır.
2-Kayar Kapı (Porticullis)
Tipik olarak ortaçağ surlarında bulunan, ahşap ve / veya metalden yapılmış kafesli bir ızgaradan oluşan, her bir pervazın içindeki oyuklardan aşağı kayan, ağır, dikey olarak kapanan bir kapıdır. Kapı günümüze ulaşamamış olmakla beraber kapının içinde hareket ettiği pervaz boşluğu ve kapıyı sabit tutmak için kullanılan ip veya zinciri bağlamak için kullanıldığını tahmin ettiğim mermer mahmuz yerinde görülebilmektedir.
3-Kanatlı İç ve Dış Kapılar
İç kapı ve dış kapı malesef günümüze ulaşamamıştır. Bölge ikamet eden bir hemşerimizin bana aktardığı bilgiye göre ,kapılar çocukluğunda yerinde takılıymış. Bölge tarihinde yaşanan pontus isyanları döneminde, şehire dışarıdan gelen isyancıların akşamları bir takım yağma olayları gerçekleştirdiği için, çocukluğunda bu kapıların akşamları kapatılarak kilitlendiği bilgisini aldım. Yine hemşerimizin tarifine göre her iki kapıda çift kanatlı, ahşap malzemeden yapılmış, dışları metal malzeme ile kaplı ve kapı üzerinde demir mahmuzlar olduğu şeklinde. Kapıların sabitlenmesi için duvarlarda açılan oluklar ve bağlantı noktaları yerinde görülebilmekte ve burada 2 adet kapının olduğunu desteklemektedir. Ahşap kale kapılarının metal ile kaplanması ,kapının kullanım ömrünü ve sağlamlığını artırırken aynı zamanda ateşe karşı dayanım gücü de sağlıyordu.
Kuşatma dönemlerinde kapıların koç başı ve benzeri sistemlerle açılmasını engellemek için kapıların arkasına, bir takım tahkimatlar yapıldığı bilinmektedir. Burada bulunan kapıları arkasında da kapıyı arkadan destekleyecek, ahşap desteklerin sabitlendiği kilitleme kanalları bulunmaktadır.