top of page

Hacı Denizi Kapısı


Amasra Kalesinde dışa açılan kapılardan bir tanesidir. Kapıdan daha çok bu noktada denizden gelebilecek tehlikeleri gözlemlemek için yapılmış bir pencere izlenimi vermektedir. Bu kapı hakkında detaylı bir bilimsel araştırma olmadığı için detaylı bilgi bulunmamaktadır.


Hacı Denizi denmesinin sebepleri üstüne yaptığım yerel ve amatör araştırmalarda aldığım bilgilere göre;


1-Kuzeyden gelen Ortodoks Hristiyan hacı adayları denizden gemilerle gelerek ,karaya çıktıkları ve burada yoğun Hristiyan hacı trafiği yaşanmış olabileceği için bu isimle adlandırılmış olabilir. Günümüzde Karabük Eskipazar'da bulunan, Hadrianapolis şehrinin geçmişte Hristiyanlar için bir hac merkezi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Tabi bu görüşler şuan için tamamen birer tahmin.


2-İkinci bir görüş ise günümüzde Fatih Camii olarak kullanılan yer, Amasra'nın fethi öncesinde Amasra'nın en büyük kilisesi olarak kullanılmış. Bizans dönemi erken Hristiyanlık döneminde, bölgenin dini bir merkez olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Şu anki Tavşan adası olarak bilinen yerde de bir manastır olduğu, adada inzivaya çekilen rahip ve keşişlerin gemilerle buradan geçerek ,ibadet etmek için kiliseye geldiği, burada yaşayan insanları bura sürekli keşiş ve rahip görmesinden dolayı bölgenin Hacı Denizi ismi ile anıldığı.


Neden buraya Hacı denizi ismi verildiği sorusuna şuan için tam olarak bir cevap vermek mümkün değil.



Meçhul Temeller


Ağlayan ağaç mevkiinin hemen altında bulunan kayalıklar üzerinde bulunan ahşap payanda destekleri. Buraya karadan ulaşmak mümkün değil, acaba buraya ne amaçla yapıldılar?


Hacı denizi kapısı civarında geçtiğimiz yıllarda kalenin bir kısmı denize doğru çökmüştü. Acil onarım çalışması kapsamında bu bölgede dolgu ve yenileme ,restorasyon çalışmasının yapılacak olması da sevindirici bir haber.



Comments


bottom of page